Perfecte ontspanning

Lars Nielsen is een succesvolle accountant, het type, dat alleen tevreden is met het allerbeste. Zo ook bij de bouw van zijn vakantiehuis in Denemarken. Hij vond zijn perfectionisme soms wel vermoeiend, geeft hij toe. Wij willen het resultaat, met een keuken van eggersmann, absoluut bekijken.

FOTO'S: CHARLOTTE DE LA FUENTE INTERVIEW: OLIVER GEYER

Nu alles achter de rug is, krijgt het woord 'perfect' voor Nielsen weer een bredere betekenis dan alleen in combinatie met zijn vakantiehuis. Een betekenis met betrekking tot dingen die er echt toe doen, zoals zijn zoon van negen jaar die 's ochtends het huis uitloopt en gaat klimmen op de klippen beneden aan zee of luid schreeuwend de schapen in het weiland opjaagt. Door het panoramaraam boven lijkt het op een scène uit de animatieserie 'Shaun het schaap'. Ochtendmens Nielsen zit daar dan meestal een poosje om van het uitzicht te genieten tot de slaap- en kinderkamers in het achterste gedeelte van de bungalow tot leven komen, zijn dochtertje van tien maanden lacht, zijn zoon om de hoek komt kijken en zijn vrouw Pernille in de keuken de eerste kop thee heeft gezet. Perfect hier betekent voor Nielsen ook dat hij op elk moment van de dag met een vriend kan gaan vissen. Of juist niet. Helemaal bovenaan zijn to-dolijst staat het zoete nietsdoen.

Duidelijkheid, design, perfectie: het huis van Lars Nielsen is een statement

Je kunt je goed voorstellen hoe Nielsen, die eigenlijk met zijn gezin in Hongkong woont en daar als partner actief is voor een internationaal accountantsbedrijf, tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden soms wegdroomt naar deze prachtige plek. Dus niet. "Dromen?", vraagt Nielsen met een schalkse grijns. "Ik kan gewoon op mijn gsm kijken. Er hangen verschillende camera's en op de app van onze alarminstallatie heb ik altijd live-beelden.”

Hij moet wel toegeven dat hij een onverbeterlijke perfectionist is. Als hij ergens aan begint, dan maakt hij het ook af. Maar is hij ook een controlfreak?Hij lacht nu als een 'betrapte schooljongen'. De plannings- en bouwfase van dit droomhuis - een klassieke Bauhaus-bungalow die met zijn donkere, aardachtige baksteenfaçade harmonisch past het kustlandschap – waren niet altijd ontspannen. Hij heeft de werklui tamelijk op hun zenuwen gewerkt en soms misschien zelfs tot waanzin gedreven. Hij geeft enkele voorbeelden: "Ik heb de tegels van de badkamer, terwijl ze al een keer waren verplaatst, er compleet uit laten halen omdat de verschillende nuances niet in het optimale patroon waren geplaatst." Om dat te bepalen, heeft hij een 3D-model gebouwd van zijn badkamer in Hongkong. Hetzelfde geldt voor de handgemaakte tegels op de binnen- en buitenmuren. Nielsen heeft ze bewust in verschillende kleurnuances laten ontwerpen. Nu moesten ze alleen nog ook perfect samengevoegd worden. Daarom moesten de metselaars helaas een hele muur afbreken en opnieuw opzetten.

HELEMAAL BOVENAAN ZIJN TO-DOLIJST STAAT HET ZOETE NIETSDOEN

Soms vond hij zijn eigen perfectionisme ook vermoeiend, dat geeft hij grif toe. Het moest en zou deze klassieke Bauhaus-bungalow worden met een dak dat ongewoon ver naar voren steekt. Dat was niet alleen statistisch gezien een hele uitdaging, het was ook moeilijk om daar sowieso een bouwvergunning voor te krijgen. Het geheel week teveel af van de lokale bouwtraditie.

Keuken en gezelligheid, daarom draait hier in principe alles.

Als je de sympathieke en evenwichtige Deen in zijn huis bezoekt, valt er niets te bespeuren van een vermeende controlfreak. Misschien is het met verborgen karaktertrekjes wel net zo als met de camera's hier in het huis, die zijn ook nergens te bekennen. In ieder geval geeft alles een zeer ongedwongen indruk. Het huis laat de persoonlijkheid zien die het heeft gebouwd. Een ontspanning die rust op perfectie.

Warmgewalst en geborsteld roestvrij staal wordt al langer in de scheepsbouw gebruikt — dat past perfect bij deze plaats.

Maar waarom zoveel moeite voor een plek die absoluut prachtig is, maar ook erg ver weg voor een gezin dat zijn thuisbasis heeft in Hongkong?
“In 2011, nadat mijn vader was gestorven, wilden mijn vrouw en ik weer vaker bij onze familie zijn", vertelt Nielsen. Maar ze wilden daarbij niet altijd uit een koffer wonen en ook soms eigen vrienden kunnen ontvangen. Na jaren leven en werken in het buitenland was de bouw van dit huis dan ook een terugkeer naar de roots en het wat rustigere leven in Denemarken. Lars en Pernille komen allebei uit deze regio. Hun ouders wonen slechts op 10 minuten afstand. Ze hebben elkaar 30 jaar geleden als tieners ontmoet op school in de naburige provinciestad.

En net als ze elkaar altijd trouw zijn gebleven, is ook het contact met enkele vrienden uit de buurt niet vervaagd. Er moest een plek worden gezocht waar ze dit verlangen naar thuis konden vervullen. Het stond voor Nielsen als een paal boven water dat deze plek niet alleen dicht bij de familie, maar ook 'near to perfect' moest zijn, zowel qua architectuur als qua inrichting.

“IK WAARDEER HET ENORM DAT ZE ALTIJD INDIVIDUELE OPLOSSINGEN CREËREN.”

“Wij hebben altijd al een grote woonruimte met uitzicht op de zee gewild, een ruimte waarin we tijdens het koken kunnen kletsen met vrienden. Dat kan nu. De eettafel staat vlakbij, maar wie wil, kan ook neerploffen op een van de sofa's.”

Zo vat de opdrachtgever de wensen samen die hier architectonisch vorm hebben gekregen. De wens om een gezellige plek voor vrienden te creëren zorgde er overigens ook voor dat de plaatselijke bouwkundige autoriteiten overtuigd raakten. Nielsen en Pernille kozen heel bewust niet voor een klassieke Deense woonkeuken, waarin wel een grote eettafel staat, maar die van de woonkamer is afgezonderd. In plaats daarvan werd het een woonlandschap waarin de keuken het sociale middelpunt is, met links een sofahoek compleet met televisie en rechts een andere sofahoek met open haard. Uiteraard alles met uitzicht op zee.

Dat het een keuken van eggersmann is geworden, kwam door de broer van een goede vriend die in Kopenhagen exclusieve lofts bouwt en deze graag inricht met een eggersmann. "Daar heb ik deze keuken voor het eerst gezien en ik wist meteen dat het hier topkwaliteit betrof", zegt Nielsen. Dus ging hij met monsters van de belangrijkste materialen uit de woning – muurtegels en vloerplanken – richting Duitsland, om daar samen met Thomas Weisselberg in Planungsloft Hamburg te kijken wat voor deze combinatie het optimale oppervlaktemateriaal voor de keuken zou zijn. Nielsen was eerst gefascineerd door de vele stenen keukens van eggersmann. Maar dat zou teveel concurreren met de bakstenen van het huis. Dus viel de keuze op warm gewalst en geborsteld roestvrij staal. Materiaal dat afkomstig is uit de scheepsbouw en nog steeds zelden wordt toegepast in keukens.

 

Passie voor kwaliteitsvolle materialen: muren van handgemaakte tegels.

Nielsen werd zo betoverd door dit helder glanzende staal, dat hij besloot dat dit het totaalbeeld van de keuken moest bepalen, van de onderkasten en de deur van de vaatwasser tot het werkblad, het kookeiland en de bovenkasten tot de wasemkap. Dat vroeg om extra inspanning. Voor het enorm grote corpus van de bovenkast was materiaal van vijf millimeter nodig dat met speciale aluminium frames moest worden bevestigd. Hiervoor moesten de bovenkasten twee millimeter naar achteren worden verplaatst, zodat alles aan de voorkant weer op exact dezelfde hoogte aansloot. Om ervoor te zorgen dat de klep van de vaatwasser ondanks zijn gewicht zachtjes zou openen en sluiten, heeft Thomas Weisselberg extra speciale veren laten inbouwen bij Miele. De wasemkap is een keer helemaal uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Dit was de enige manier om het staal erop te bevestigen. “Dat zijn slechts enkele voorbeelden. Ik waardeer het enorm dat ze altijd individuele oplossingen creëren". Waarover Nielsen ook enthousiast was, was dat eggersmann de keuken vóór levering op zijn verzoek eerst eenmaal compleet heeft opgebouwd om er zeker van te zijn dat alles 100% paste.

Perfectionisme nastreven met high-end-design, duidelijkheid en functionaliteit als resultaat

Dat geldt ook voor Nielsen en eggersmann, ook zij passen goed bij elkaar, omdat ze hetzelfde perfectionisme nastreven met high-end-design, duidelijkheid en functionaliteit als resultaat. Als uiteindelijk alles klopt, is de ontspanning perfect.

Op de vraag of hij de vissen die hij hier vangt zelf klaarmaakt, antwoordt Nielsen: “Om eerlijk te zijn, concentreer ik me liever op het eten". Ook zijn vrouw houdt van deze keuken en als ze hier zijn, wordt er vaak traditioneel Deens gekookt. Hij moet alleen oppassen dat zijn culinaire liefde voor het thuisland niet de overhand neemt, anders zou hij snel aankomen. Zou dit eigenlijk niet de perfecte plaats zijn voor de oude dag? “We zullen hier absoluut nog vaker zijn,” zegt Nielsen, “maar zeker niet de hele tijd." Dan vertelt hij dat ze ook in Kopenhagen nog wat van plan zijn en hij zich goed zou kunnen voorstellen later architectuur te gaan studeren. Door de bouw van zijn huis heeft hij de smaak te pakken gekregen en als hij eenmaal ergens aan begint, dan is er geen stoppen meer aan.

DE ANDERE DIMENSIE VAN DE KEUKEN

Wij zijn bereid om voor de individuele wensen van onze klanten telkens nieuwe paden te betreden. Daar kunnen we dan ook verschillende dingen over laten zien en over vertellen.